درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/01 - 12:46:5 FA | AR | PS | EN
بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت            تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست            آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه            امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند             داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است            






تاریخ نشر: 1399/10/06 - 13:51:1
تعداد بازدید: 649
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

پاکستان به شدت به برق و انرژی ایران نیازمند است| خط آهن خواف_هرات؛ خروج افغانستان از انزوای جغرافیایی

«اسماعیل باقری» معتقد است که برخی مسائل سیاسی موجب شده تا روابط اقتصادی ایران و پاکستان از یک حدی فراتر نرود، در حالی که دو کشور از ظرفیت ‌های فراوانی برای گسترش مبادلات تجاری به ویژه بازگشایی گذرگاه ‌های مرزی و تسهیل رفت آمد شهروندان برخوردارند.

چند روز پیش، دومین گذرگاه مرزی ایران با پاکستان با حضور مقامات دو کشور افتتاح گردید. از نظر مقامات ایرانی و پاکستانی، راه اندازی این گذرگاه در منطقه مرزی «ریمدان» یک روز تاریخی و امیدواری بیشتر و گامی بلند را در جهت توسعه و افزایش حجم مبادلات تجاری میان دو کشور ایجاد کرد زیرا روابط دیرینه و در واقع هفتاد ساله دوجانبه همواره دچار نوسان و دست خوش فراز و نشیبهایی بوده است.

برخی از کارشناسان حوزه افغانستان و پاکستان معتقدند که در مناسبات فی مابین ایران و پاکستان، تأثیرپذیری همکاری های اقتصادی از تحولات سیاسی داخلی و منطقه ای از جمله مهمترین دلایل پایین بودن سطح روابط اقتصادی میان دو کشور در سالهای اخیر بوده است. همچنین عدم شناخت ظرفیت ها و منابع دو طرف یکی دیگر از دلایل اندک بودن این حجم بوده است.

حال گشایش گذرگاه مرزی ایران و پاکستان نشانگر این مسئله است که ایران برای گسترش تجارت با همسایگان خود اهمیت قائل است و از طرف دیگر، پاکستان نیز با روی کار آمدن عمران خان به عنوان نخست وزیر از دو سال گذشته، همواره در تلاش بوده تا امکان توسعه روابط میان دو کشور بیش از پیش فراهم گردد.

دستیابی به رشد و توسعه همکاری ‌های اقتصادی و حجم تبادل تجاری به ارزش پنج میلیارد دلار در صورتی محقق می شود که از تمامی ظرفیت‌ ها برای توسعه با در نظر گرفتن رفاه و آسایش مرز نشینان بهره برداری شود.

از طرف دیگر علاوه بر طرح این مسائل، از سوی دیگر چندین ماه است که روابط پاکستان و عربستان دچار تنشهایی گردیده است. گسترش شراکت تجاری عربستان با هند و نادیده گرفتن بحران کشمیر از سوی عربستان و مسائل دیگر روابط دو جانبه را تیره و تار کرده است. تیرگی این روابط در روابط پاکستان با ایران به عنوان رقیب منطقه ای تاثیرگذار است.

بر همین اساس و با توجه به اهمیت روابط ایران با کشورهای همسایه از جمله پاکستان، گفتگویی را با «دکتر اسماعیل باقری» کارشناس مسائل افغانستان و پاکستان ترتیب داده‌ایم که در ادامه آمده است:

*گشایش گذرگاه مرزی ایران و پاکستان (ریمدان - گبد) نشان می دهد که ایران برای گسترش تجارت با همسایگان خود اولویت قائل است. سفیر ایران در اسلام آباد از گشایش این گذرگاه به عنوان روز تاریخی برای ایران و پاکستان در جهت افزایش مناسبات تجاری یاد کرد. همچنین، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان، گشایش مرز ریمدان_گبد را گامی بلند برای تقویت ارتباطات مردم دو کشور همسایه دانست. حال از دیدگاه شما افتتاح این طرح تا چه اندازه در گسترش مناسبات تهران_ اسلام آباد با توجه به اینکه از ماههای اخیر روابط پاکستان با عربستان ( رقیب منطقه ای ایران) دچار تنش شده، تاثیرگذار است؟

ایران و پاکستان دارای اشتراکات فراوان فرهنگی، تاریخی، دینی و سرزمینی هستند و هر دو از ظرفیت ‌های بالای اقتصادی برخوردارند، اما برخی مسائل سیاسی موجب شده تا روابط اقتصادی از یک حدی فراتر نرود. در حالی که ایران و پاکستان با داشتن مرز ۹۰۹ کیلومتری، ظرفیت ‌های فراوانی برای گسترش مبادلات تجاری به ویژه بازگشایی گذرگاه ‌های مرزی و تسهیل رفت آمد شهروندان دو کشور دارند.

از آنجایی که اقتصاد کشور پاکستان بر پایه کشاورزی است، تبادل محصولات کشاورزی بین دو کشور برای پاکستان سودمند خواهد بود و در مقابل ایران نیز می ‌تواند برخی نیازهای انرژی پاکستان را برآورده کند. این کشور به دلیل فقدان منابع طبیعی و محدودیت در منابع نفتی و گازی، به شدت به برق و انرژی ایران نیازمند است و با توجه به اختلافات سیاسی بین پاکستان و کشورهای عربی به ویژه امارات و عربستان سعودی، تهران و اسلام ‌آباد بتوانند در آینده نه چندان دور خط لوله صلح را عملیاتی کنند. البته به نوعی تحت تاثیر برخی ملاحظات سیاسی، عملیاتی نشده است.

ایران و پاکستان باید تلاش کنند تا ظرفیت‌ های تجاری ایران و پاکستان از وضعیت بالقوه به بالفعل برسد و تبادلات تجاری افزایش یابد. البته برطرف ساختن برخی موانع تجاری و گمرکی در کنار برخی ملاحظات سیاسی و حتی مسائل امنیتی برای بالفعل شدن ظرفیت ‌های اقتصادی دو کشور ضروری است.

بدون شک با ایجاد بازارچه‌ های مرزی نظیر «ریمدان - گبد» در جنوب استان سیستان و بلوچستان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری بندر راهبردی چابهار، می ‌توان به افزایش مبادلات تجاری و توسعه روابط اقتصادی امیدوار شد. گفتنی است پیش از این فقط گذرگاه مرزی «میرجاوه_تفت» بین ایران و پاکستان برای مبادلات تجاری و رفت و آمد شهروندان دو کشور فعال بود. با گشایش گذرگاه ریمدان_گبد، از تراکم و ازدحام در گذرگاه مرزی میرجاوه_تفت کاسته خواهد شد.

*راه ‌اندازی خط ‌آهن خواف_هرات تا چه اندازه در گسترش مناسبات ایران و افغانستان و نیز برای خود افغانستان تاثیر گذار است؟

روابط اقتصادی افغانستان و ایران طی چند سال گذشته از وضعیت نسبتا خوبی برخوردار بوده است، اما نبود شبکه ریلی و جاده‌های ترانزیتی در کشور همسایه در کنار برخی موانع موجب شده تا همه ظرفیت ‌های موجود در تبادلات تجاری بین دو کشور عملیاتی نشود.

افتتاح خط آهن خواف_هرات، این امیدواری را برای دو کشور به وجود آورده تا در آینده روابط اقتصادی دو کشور همسایه گسترش پیدا کرده و به نوعی زمینه برای متصل شدن شرق با غرب آسیا فراهم شود. البته تحقق این امر منوط به توسعه خط آهن هرات به مزار شریف و خط آهن بندر حیرتان در شمال افغانستان است.

این خط آهن می ‌تواند مبادلات تجاری و رفت و آمد شهروندان دو کشور را تسهیل کند. پوشش خدمات ترابری ریلی، تسهیل صادرات و واردات کالا و مسافر بین دو کشور، خروج افغانستان از انزوای جغرافیایی، کاهش وابستگی افغانستان به گذرگاه ‌های مرزی پاکستان، فعال شدن منطقه سنگان در ایران و هرات در افغانستان، افزایش ایمنی در ترابری منطقه و صدور کالا، فراهم آمدن امکان توسعه و ایجاد کریدور ریلی از هرات به مزار شریف در شمال غرب افغانستان در آینده، کاهش هزینه‌ های نسبی حمل و نقل و رفع انحصار حمل و نقل جاده‌ای و ایجاد شرایط مناسب برای کوتاه کردن مدت زمان حمل و تحویل کالا در حجمی بالاتر از شرایط حمل جاده‌ای، از جمله مزایای افتتاح خط ریلی خواف- هرات است.

البته این موارد زمانی سودمندی بیشتری خواهد داشت که خط آهن روزنک تا هرات و سپس ادامه آن تا مزار شریف در میان مدت احداث و مورد بهره ‌برداری قرار گیرد.

 

مصاحبه از: تهمینه غمخوار/ سایت بازار

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/21447


تگ ها:

گفتگوی با کارشناس شبه قاره؛




*
*

*



نیز بخوانید

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان


تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی


تاکید بر تحکیم روابط میان افغانستان و عمان


سرمایه‌گذاری تاجران ترکی در بخش زراعت و مالداری


علاقمندی ده‌ها شرکت داخلی و خارجی به سرمایه‌گذاری در افغانستان


تجارت ۸.۳ میلیارد دالری افغانستان با کشورهای همسایه


اختصاص ۲۰ میلیون یورویی اتحادیه اروپا به افغانستان


بازدید وزیران خارجه حکومت طالبان و ترکمنستان از جریان کار پروژه تاپی


برگزار نشست پیگیری موضوعات اقتصادی شریک‌شده با هیات روسی


امضا تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری برای تولید برق در ننگرهار


صادرات ۶۰۰ هزار تن زغال‌سنگ به خارج از کشور


ادامه روند جمع‌آوری پول‌های مندرس شده در افغانستان


تطبیق پروژه عام‌المنفعه 94 میلیون افغانی در سرپل


کمک یک میلیون دالری ناروی به توانمندسازی زنان افغان


تکمیل ۸۵ درصدی کار ساخت بند پاشدان هرات


دیدار وزیر صنعت حکومت طالبان با سفیر ازبکستان


تکمیل ۸۱ درصدی فاز دوم کانال «قوش تپه»


حکومت طالبان خواستار لغو مالیات توسط پاکستان شد


بانک مرکزی افغانستان 16 میلیون دالر را لیلام می‌کند


طالبان گزارش بانک جهانی را «دور از واقعیت» خواند


گفتگوی حکومت طالبان و پاکستان درباره روابط تجاری


روسیه درباره ذخایر معدنی افغانستان تحقیق می کند


کاهش ۷۰ درصدی تبادلات تجاری پاکستان با افغانستان


شکننده بودن وضعیت اقتصادی افغانستان از نظر بانک جهانی


حمایت مالی اتحادیه اروپا از برنامه جهانی غذا





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند

افشای تعداد نظامیان امریکایی در سوریه

انگلیس بزودی روند اسکان مجدد افغان‌ها را پایان می دهد

سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم

تلاش قرغزستان برای تسریع روابط دوجانبه با افغانستان

شکست منچستریونایتد برابر تاتنهام در جام اتحادیه انگلیس


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.